Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2010 13:16 - Докато "Пенсиите" спинкат...
Автор: underthesun Категория: Бизнес   
Прочетен: 1427 Коментари: 0 Гласове:
3



След като се разбра, че сме най-големите песимисти в Европа според проучване на Евростат, можем да си поставим същият въпрос относно икономиката на страната. Понеже отговорът е предизвестен, и е пропит с типичното българско недоволство на фона на палаво-тъжничка чалгичка олицетворяваща цялото ни общество, нека не разчитаме на анкетите, а да се вгледаме в действията на чуждите и родните инвеститори..Тези действия са породени от оценката и очакванията на въпросните, относно стопанството на България.

Citi Venture Capital International (CVCI) е обявил вчера, че е постигнал споразумение за покупката на около 38% от капитала на Хювефарма АД, предава Dow Jones Newswires.
CVCI е част от Citi Capital Advisors – поделението за алтернативни инвестиции на Citigroup.Финансовите аспекти на сделката не се разкриват. 
Хювефарма произвежда ветеринарни лекарства, хранителни добавки, специализирани ветеринарни продукти, както и активни фармацевтични субстанции. Освен у нас, компанията има производство и в Сейнт Луис, Мисури. Около 65% от продажбите й са насочени към пазарите в Европейския съюз и Северна Америка. Продукция се реализира още в Тайланд, Индия, Русия, Китай, Тайван и Бразилия.
„Следим Хювефарма от няколко години, благодарение на познанията ни за фармацевтичния сектор на развиващите се пазари“, е зявил Сунил Наир, директор на CVCI за Европа, Близкия Изток, Африка и Индия. „Вярваме, че компанията е готова за силен растеж заради впечатляващият портфейл от нови продукти, които предстои да бъдат регистрирани на всички основни региони от ветеринарния й бизнес по света“, е добавил той. В средата на май Хювефарма увеличи дела си в Биовет с 5 пр. пункта до 81,32%. Citi Venture Capital International (Сити венчър кепитъл интернешънъл - CVCI) ще закупи 38% от българската компания "Хювефарма", която е мажоритарен собственик на "Биовет", съобщи Дау Джоунс. като цитира съобщение на компанията.
Финансови параметри по сделката не се обявяват. Компанията се контролира от братята Кирил и Георги Домусчиеви, които заедно с немската компания "Мартрейд шипинг и транспорт" приватизираха през 2008 г. "Български морски флот".
CVCI е част от Citi Capital Advisors, алтернативното инвестиционно поделение на Citigroup. Справка в сайта на компанията, показва че фондът има богато портфолио от фармацевтични и биофармацевтични компании в Азиа, Америка и Европа.


 В същото време финансовото министерство вчера, емитира 15-годишни ДЦК за 234.1 млн. евро (450 млн. лв.) при предварително обявен обем от 45 млн. евро. Заради високия инвеститорски интерес за над 311 млн. евро от банки, застрахователи, пенсионни и инвестиционни фондове бяха одобрени повече поръчки. Сумата от новите ДЦК ще постъпи във фискалния резерв, а с толкова ще нарасне и държавният дълг само от тази операция. Доходността по книжата е 6.45%. По информация на "Дневник" на вчерашния аукцион пенсионните фондове са купили книжа за поне 80 млн. лв., като сумата може да надминава и 100 млн. лв., тъй като доходността на книжата е много атрактивна, ако се сравни с тази на други ДЦК и различни финансови инструменти. Други купувачи са банки, застрахователи и взаимни фондове.
"Презаписването беше очаквано, в момента няма какво да се купува на пазара и затова интересът е толкова висок", коментира Милен Марков, изпълнителен директор на ПОД "Съгласие". Според него интересът е предизвикан от това, че емисията е деноминирана в евро, носи относително добра доходност и стабилност.
Той обаче определи като учудващ факта, че почти всички поръчки са били удовлетворени. "Предполагам, че Министерство на финансите си планира нуждите, затова беше интересно, че реши да пусне много повече книжа от първоначално обявеното."
 По данни на Комисията за финансов надзор към края на юли пенсионните фондове са вложили в ДЦК - български и чужди, общо 792.25 млн. лв., или 24% от активите им. Чиновниците от ПФ, продължават да си блеят, да си броят овцички в илюзорният си свят на отрицателни резултати и високи заплати, та чак и комисионни за тежкия си труд. Зад мантрата “няма какво да се купува на пазара” се крие едно безоблачно съществуване. Очевидно е, че обществото ни не е готово да изисква резултати от наетите от него институционални инвеститори. Докато фокуса не се измести от това да се сменят фондове и да се набират нови души, към доходността и вижданията за постигането им, статуквото няма да се промени. Нито за нас като клиенти, нито за тях като продавачи на услуга. Естествено е да заложим на решението на чуждите инвеститори, защото те го правят за да спечелят, а не на родните такива, чието виждане относно инвестиране и управление на средства са депозити и ДЦК...и да не забравяме любимото извинение “няма какво да се купува” ...в други времена би било смешно, но сега е просто тъжно.





Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: underthesun
Категория: Бизнес
Прочетен: 356619
Постинги: 150
Коментари: 70
Гласове: 252
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол