Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2010 12:34 - Пенсионната реформа - светлина в тунела за БФБ!?
Автор: underthesun Категория: Бизнес   
Прочетен: 1122 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.11.2010 12:46


 

Докато през изминалата седмица, целият свят коментираше икономическото си положение, малка България отново се беше вторачила в пъпа си и напук на всякаква логика, бистреше странните предложения на синдикатите. Казвам странни, защото единствената логика, която намирам в исканията им е по-скоро политическа, а не социална. Като всяка друга хранилка в държавата, опита им да увеличат ролята и тежестта си в изнемощялата ни общество среща странната симпатия на необразованият ни финансово народ. Не случайно 45 г. за национален герой ни беше вменяван крадеца Андрешко и желанието да консумираме сега и веднага, без капка мисъл за бъдещето се превърна в национална черта. Сагата относно съдбата на ПФ е показа ясно разделението ни като народ. Как, в крайна сметка приключи всичко това!?  Професионалните фондове ще продължат да съществуват, като към НОИ ще се прехвърлят само средствата на тези осигурени, на които им предстои да се пенсионират до 2014 година. Това съобщи изпълнителният директор на ПОК Доверие Даниела Петкова на пресконференция в Министерския съвет след среща с премиера, на която са присъствали и синдикатите. По думите й предложението е направено, защото фондовете признават, че пенсиониралите се до 2014 година няма да получат такава пенсия, каквато е от солидарното пенсиониране. “Очаквам сумата на пенсиониращите се до 2014 г. да е не повече от 100 млн. лв.”, каза за Investor.bg Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК Доверие. Следователно става дума за около 20% от средствата в професионалните фондове, които са в размер на около 500 млн. лв. Сумата ще бъде покрита от постъпващите вноски в следващите месеци и няма да се наложи продажба на активи на професионалните пенсионни фондове, сподели Петкова. Премиерът съобщи още, че срокът за плащане на ранните пенсии от НОИ вместо от професионалните фондове ще бъде удължен с една година. В окончателния вариант на КСО срокът е станал 31 декември 2014 г., след като по-рано бе обявено, че това ще става от края на 2013 година. Като причина Борисов посочи липсата на натрупани средства по личните партиди на тези хора в пенсионните фондове.

При равни други условия, изводите които можем да направи са следните:

1.      Обвързаността на ПФ с българската икономика, чрез инвестициите им в акции и облигации на БФБ, ДЦК, взаимни фондове и депозити, беше силен коз в спора им с правителството и синдикатите. Като главен довод в налагането на тезите, беше падането на Софикс след предложението на синдикатите, както и последващата реакция на индекса, след нормализирането на диалога. По време на дебата акцента бе участието на ПФ в публичните ни компании, като очевидно това проработи. Колкото е по-голяма тази собственост, толкова повече тежест ще има мнението на фондовете пред правителството.

2.      Очевидно доходността до 2014 трябва да е по-добра. Един от доводите на синдикатите беше липсата и. В една държава, където очакванията и разочарованията са винаги големи и вървят ръка за ръка, резултата който ПФ трябва да демонстрират е зареден с много големи надежди. Най-малкото ще бъде зорко следен от синдикатите. И всичко това в момент на излизане от световната криза, зареден с много несигурност, спадове и ръстове по пътя.  Тази доходност може да бъде постигната в България. Поговорката „по-добре цар на село, отколкото пъдар в града” важи с пълна сила. ПФ са фактор в България, и то не малък. Не само поради социалната роля, която те играят , а и заради финансовият им ресурс.  Ако те променят стратегията си и увеличат вложенията са на БФБ, мисля че за всички ще е ясна посоката на индекса, а на този етап те могат да го закарат където си искат. ПФ могат да бъдат импулса на борсовият ни оператор, които всички чакат. При увеличение на индексите, ще има и интерес към взаимните фондове, оттам и към индивидуалните схеми за инвестиране. Тогава чак ще се листнат и нови дружества, нещо от което БФБ има нужда.

Иначе сме като в затворен кръг, ще чакаме нови качествени компании, които пък няма защо да се появяват, поради липсата на свежи пари, оттам и на интерес. Ситуацията напомня стар уестърн, в който героите се гледат изпитателно, с ръце на кобурите, не предприемат нищо, а се дебнат. Игра на нерви...игра, която продължава вече две години. Въпрос на време е кой ще произведе първият изстрел...

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: underthesun
Категория: Бизнес
Прочетен: 354703
Постинги: 150
Коментари: 70
Гласове: 252
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол