Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2011 09:30 - Ръст по време на ниска ликвидност
Автор: underthesun Категория: Бизнес   
Прочетен: 876 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.01.2011 10:17


Изпратихме изминалата година с множество анализи, и посрещаме новата година със също толкова прогнози и очаквания за БФБ. Прави впечатление, че за разлика от изминалите 2 г., тази започваме с плах и недотам плах оптимизъм, като не липсват и песимистични мнения, изказани основно от представители на ПФ. Ликвидността е основният проблем, с което всички сме съгласни. Разединението в мненията идва относно това, кое ще бъде катализатора на родният оператор...

Това , което ми прави впечатление тази година, е позитивното виждане на борсовите участници. Другото е, че поне има две тези, с които мнозинството е съгласно.

  1. Българският пазар остана на дъното си от 2008 и изостава от всички свой събратя, като единствения индекс които ни прави компания е гръцкият, но те си имат много сериозна причина за това.
  2. Българските компании (основно експортно ориентираните, а и не само) работят на предкризистни нива и това не е калкулирано в цените на акциите.

Тези виждания сами по себе си не са достатъчни за да очакваме силен ръст на индекса в бъдещето, но са предпоставка за това. Проблема е в липсата на свеж ресурс, а за да бъде привлечен отново причините са няколко. Високите лихви по кредитите, които са едни от най- високите в Европа (тези в EUR направо нямат аналог и ни карат да се „гордеем” с банковата система) са нещо, което парализира икономиката ни в момента и докато те не достигнат на нива сходни до тези в съседните нам държави няма да успеем да събудим икономиката. Проблема не е в това, че същите по депозитите били високи. Не ги направихме ние, такива.   Скъпата цена на кредитите спира развитието на икономиката, и убива всяка бизнес активност. В момента има липса на  паричен ресурс, а ние вече чухме инвестиционни предложения от цялата възможна палитра. ПФ-та ще влагат в чужбина, макар че доходността която изкараха, навява на мисълта че в последните месеци са акционери в Петрол например. Банките акцентират върху имотите, поради липсата на всякакъв интерес към потребителските, а високите комисионни правят услугите им екзотични. От друга страна, те нямат нужда от ниските цени на апартаментите им в кредитния си портфейл.  Взаимните фондове наблягат на паричните, поради нагласата на пазара. Истината, че най-добрата алтернатива в момента са акциите. Не само поради ниската база, а и заради добрите отчети. Основният проблем с ликвидността, трябва да се разглежда и в два аспекта. Освен че, при низходящ тренд тя се явява основен проблем за възстановяване на индекса, но при възходящ  и при липсата на ликвидност в системата, тя може само стимулира ръста. Нека се замислим с колко акции на Албена, Монбат или Химимпорт можем за вдигнем индекса с 10%!? Колко ще ни струва това!? А колко са притежателите на акции в момента и не е ли вярно, че независимо от настроенията в момента, те не са много!?...Повечето от очакванията на анализаторите са за минимален ръст на Софикс в рамките на няколко процента. Ако има такъв тази година, то със сигурност ще е повече от 10%, поради същата тази ликвидност, която толкова ни мъчи. Събуждането на БФБ не е обвързан  с повишение в оборотите. За да се активизира търговията, все пак трябва да има хора, които търгуват за да печелят от това свое занятие. При липса на доходност, тя няма как да е популярна. Реанимацията на родната ни борса стартира при ликвидността, която ни мъчи вече две години и със засилване на възстановяването на индекса, тя също ще се засилва..

www.borsite.net





Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: underthesun
Категория: Бизнес
Прочетен: 356253
Постинги: 150
Коментари: 70
Гласове: 252
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол