Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2011 10:32 - „Икономиката, глупако...”
Автор: underthesun Категория: Бизнес   
Прочетен: 1111 Коментари: 0 Гласове:
1



До преди година само, спорехме дали излизаме от кризата или просто наблюдаваме W-движение, сега имаме подобни разпри относно ръста на Софикс и доколко е сериозен той. Когато проблемите избухнаха в Гърция, всички се акцентирахме, не толкова върху политическите и социални сблъсъци в южната ни съседка, колкото върху икономическите такива. И това беше нормално.

Очевидно е, че човешкото съзнание е склонно да степенува проблемите си, като често почти винаги грешим, без значение дали се страхуваме или сме качени на вълната на оптимизма. Колкото са по-изострени нашите емоции, толкова вероятността да не сме прави е по-голяма..

 В момента имаме подобряващи се икономически показатели, в свят на властващ политически риск.  Звучи абсурдно, но е така. Корелацията между двете е, като връзката между яйцето и кокошката. В случая дали икономическата ситуация в Северна Африка доведе до социални размирици, или управлението на региона доведе влошаване на качеството на живот, няма значение. Не беше тайна, че това беше един от интересните инвестиционни дестинации, поради младото си население, нефтени залежи, геополитическо разположение  и др. Но дали това, което се случва там, е наистина толкова зле!? Дали всички мюсюлмански държави, са изправени пред дилемата диктатор или шериат!? Защо всичко свързано със ставащото там, задължително трябва да има негативен завършек!?

Ако приемем тезата на философа Ерих Фром, които казва, че всеки народ има различни етапи от своето развитие, и след видяното в Западна Европа през 60те, Източния блок през 90те, защо не допускаме, че  хора като нас, но с различна култура и религия може да искат да живеят по-добре и да се развиват не само като държава, но и като човешки същества?! Защо след като приемаме, че тяхната революция започна в Интернет и социалните мрежи, ние някак си вярваме, че същата тази революция ще свърши  под формата на религиозен диктат, който ще спре или ще цензурира същата тази искра, от която стартира всичко!? Забравихме ли, че северната ни съседка също започна демокрацията си под дъжд от куршуми!? Почти всички анализи посветени на темата, акцентират върху „лошия” сценарии. Едва ли не, като единствения възможен. Но всяка монета има две страни. Истината, е че никой не знае как ще се развие ситуацията там. Политическия риск ще властва дълго време в региона, като демоклиев меч над главите ни, но плодовете му са дългосрочни, докато икономическите показатели ни рисуват една по-краткосрочна картина, лишена в някаква степен от емоции.

Очевидно е, че през предстоящата година всички инвестиционни решения ще минават през призмата на призрака на инфлацията, подхранвана от печатницата на Фед, и от случващото се в Северна Африка. Но кризата там ражда и възможността  за първи път да се появи демократична държава, а защо не и към положителна промяна на целия регион. Бъдещето ще покаже. През това време на нас единствено ни остава да стъпим върху икономическите индикатори, които показват опит на пазара да се върне към устойчив растеж. Ако това се случи, ще е наивно да вярваме, че определен регион или държава може да застраши, икономическата активност на САЩ, Европа или БРИК, поели по пътя на възстановяването. Нека си спомним, че последните години на силен растеж, бяха на фона на две войни в Ирак, и една в Афганистан, като последствие на най-големия терористичен акт в света досега.  Това ни доказва, че все още сме в периода, в които несъзнателно надценяваме всички възможни рискове, а не беше далеч времето когато подценявахме всичко застрашаващо безоблачното ни. А може би склонността ни към забрава е отговора на нашата емоционална волатилност..

www.borsite.net



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: underthesun
Категория: Бизнес
Прочетен: 354702
Постинги: 150
Коментари: 70
Гласове: 252
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол