Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2011 09:26 - Завръщането на Сребърният фонд
Автор: underthesun Категория: Бизнес   
Прочетен: 1699 Коментари: 5 Гласове:
3



След почти две години управление на ГЕРБ, управляващата партия погледна към борсовия ни оператор и си спомни позабравени обещания.

Министерството на финансите (МФ) реши да промени условията по управление на Сребърния фонд. Работна група подготвя промени в закона, които ще му позволят инвестиции в акции и облигации на български компании.

Това беше единственото правилно и възможно решение. След като беше създаден в края на 2008, той трябваше да акумулира средствата от приватизация и концесии, които да се управляват активно, за да може да се изплащат държавните пенсии, след като се отворят големи дефицити поради несъвършената солидарна пенсионна система.

Да, това е същата система, поради чиято справедливост и съвършенство се наложи да се национализират част от пенсионните фондове. Истината беше, че средствата се взеха от държавата ни, след като се оказа че пари няма и не стигат.

От една страна държавата създава фонд, чиято натрупана доходност през годините ще спасява солидарните пенсионери и солидарните данъкоплатци от липсата на средства, а от друга - извършва „частична” национализация, за да не ни тежи бремето на личната отговорност, личните партиди, наследяването и правото на собственост. „Параграф 22“ или „Процесът” на Кафка - изцяло по ваш избор.

Общото между двете събития е, че за подобно управление (било то солидарното на НОИ или това на Сребърния фонд) ще има нужда от фонд мениджър, управляващо дружество или инвестиционен съвет, названието в случая няма значение.

И докато Христина Митрова обяви, че щяла да си назначи такива, то поне МФ е достатъчно компетентно, за да знае сериозността на подобно начинание и ще изготви механизъм, на базата на който ще бъде избрано управляващо дружество за фонда.

Разликата в негативната оценка към национализацията и положителната такава към готвените промени говори достатъчно за правилността и важността на тези събития.

Идеята за създаване на Сребърен фонд, както всички се досещаме не е нова и не е българска. Българската следа беше в забраната за инвестиране на активите в България. Няма и едно логично обяснение относно това решение, нито едно...

Няма и аналог по света за такава забрана, освен Норвегия, но с едно уточнение. Там има два фонда, като единият от тях, чийто ресурс идва от петродолари, е създаден за инвестиране в чужди държави, а другият - на техния местен пазар.

Навсякъде по света Сребърните фондове инвестират на собствените си пазари, като освен това изиграват спасителна роля за собствените си държави по време на азиатската криза.

Най-интересното е, че нито един бюрократ не даваше и едно смислено обяснение на това странно решение. Изчервявайки се леко, родният чиновник промърморваше нещо под носа си за това, че сме били рискова икономика и не трябвало да се инвестира у нас.

Бърз въпрос към бивши и настоящи политици, използващи подобна теза: Господа управляващи, след като вие не искате да инвестирате в собствената си държава, как искате да привлечете чужди инвестиции?!

„Чужденците са балами”, рече бай Ганьо и засука доволно мустак...

След като разчитаме на инвестиции, защо да не си ги осигурим сами?! Защо трябва да наливаме ликвидност в чужди икономики, а не в своята?!

Кажете ни моля, коя е безрисковата държава или регион, в която всички вкупом заедно със Сребърния фонд да инвестираме? В края на годината за подобна дестинация се смяташе Азия. Дали след трагедията в Япония все още е така?!

При липсата на кредитиране и стагниращ вътрешен пазар, не смятате ли че имаме отчаяна нужда от свежи пари в икономиката ни?

Българският капитал е научен да оцелява, въпреки държавата и компаниите, представени на борсата го доказват. Вместо вълна от фалити, както се очакваше в последните две години, те започват да подобряват резултатите си.

Дори и да има дружества, който тепърва ще изпитват трудности, те ще бъдат доста по-малко на този етап. Частният сектор оцеля, независимо от пресъхналото кредитиране, ДДС конкуренция, картели, монополи, опити за вдигане на заплати и т.н.

Нека държавата се съсредоточи върху усилията си да спазва пазарните принципи и механизми, и да се опита да определи на базата на прозрачен конкурс кой ще управлява фонда, а не да се натоварва по подобие на НОИ с непривични за една държавна организация функции, като евентуалното управление на тези средства.

Вече имаме и успешния пример на Румънският държавен фонд за компенсиране на населението за отнетите в годините на комунизма имоти - Proprietatea, който през септември 2010 на общото събрание на акционерите си избра за управляващо дружество Franklin Templeton Investment Management Ltd, оглавявано от известният фонд мениджър Марк Мобиус, който заради всичко това не спира да рекламира Румъния из целия капиталов свят.

Нека не се опитваме и този път да оставяме собствен почерк, а да попием успешните практики!





Гласувай:
3



1. momchil - Това е абсолютна глупост. Търгувал ...
30.03.2011 14:59
Това е абсолютна глупост. Търгувал съм на нашата борса. Няма никаква ликвидност, освен ако не продаваш на сериозна загуба. Това е подарък от парите за пенсии на олигарсите за да могат да им се вдигнат акциите. Нали се сещате какво ще стане, когато при среден дневен оборот ок.1 млн. лева на пазара излезе купувач с 300 млн лева и започне да купува. Много по добре щеше да бъде тези пари да се вкарат в 10 международно опериращи инвестиционни фонда. Щяха да са дали много по висока доходност.
Още по добре щеше да бъде, ако МФ не беше пускало ДЦК с лихва ок. 6,7% от банките, а беше ползвало тези пари срещу 5% дългосрочно. Така хем фиска добре, хем сребърният фонд гарантиран с 5% дългосрочно. Има и други варианти, но тук важи принципа "когато въртиш чужди пари за чужди хора не те интересува нито как ги въртиш, нито корко те печелят"
цитирай
2. underthesun - В последните две години ликвидн...
30.03.2011 15:55
В последните две години ликвидността е проблем на БФБ, което е факт. Но нека не забравяме, че БФБ е създадена 1998г и имаше периоди, когато ликвидността не беше проблем. Спомни си например 17 декември 2007 плюс минус един два дена, когато Алианц изтегли от пазара 54 млн. и това не наруши безоблачното ни изключително розово търгуване през ония дни, на онези нереално високи цени. Отностно олигарсите, за съжаление те са навсякъде, да не казвам че на големите борси те са с друг размер и са от друго лустро. Само провери рейтингите на AIG или на Фани мей, или Фреди Мак, точно преди да обяват фалит....Вече търгувам повече от 10 г. и разликата между нашите олигарси, мошеници и т.н., е че нашите им лъсват физиономиите и вижданията доста по-рано, а и си ги знаем. Не забравай, че подобни на нашата страна държави разрешават подобна инвестиция, да не кажа че сме единствената в света, която го забранява. Ако си се занимавал с управление на средства, би трябвало да знаеш че по-важно е на кой ще дадеш парите си, на това се опитвам да акцентирам в постинга си.
Съгласен съм с тезата ти за ДЦК, за мен е важно тези парите да покрепят родната икономика.
Отностно международно опериращите фондове, то в крайна сметка това и ще се случи, защото говорим за 20% на местния пазар, така ще това няма да е фонд опериращ изцяло в България. Дал съм пример с румънския фонд, но благодарение на Мобиус, това вече е международен инвестиционен фонд,съдейки по интереса към него..Но нека да оставим на избрания в бъдеще портфолио мениджър да реши къде и как да инвестира, че ще му вземем работата :)...
цитирай
3. momchil - Веднага обяснявам защо смятам, че ...
31.03.2011 01:39
Веднага обяснявам защо смятам, че това е грешка. При това ниво на корупция в България съм силно скептичен, че парите от сребърният фонд ще бъдат правилно инвестирани. Нека си спомним само фалитът на "Мостстрой" . Акциите му се сринаха от 50 тина и повече лева до нула. Повечето от фирмите гиганти в България са обвързани с държавата и разчитат на държавни поръчки. Много малко са фирмите, като Монбат и Лукойл например, които не зависят от правителствените поръчки. Съвсем правилно си посочил Фани Мей и Фреди Мак. Това бяха държавно субсидирани компании. Относно способноста на държавните чиновници на сполучливи бизнес начинания ще ти напомня само Цанков камък, БДЖ, България Еър, строителството на пристанища Варна и Бургас /което на практика е фалирало/. Защо трябва да смятаме, че при такива въпиещи прояви на некомпетентност ще се намерят суперкомпетентни икономисти неподдаващи се на политически натиск, които да управляват тези средства. Да не забравяме, че това са пари за пенсии и е рисковано да се използват за спекулации. Значително по отговорно е да се дадат на институции с фиксирана доходност и надлежно застраховани. Дори влагането им в български банки срещи 4-5 % лихва би било по-умно. Така банките ще имат ресурс за кредитиране в България.
Дори и това обаче е проблематично, тъй като до колкото помня кредитите фирмени и частни вече са ок. 50 млрд лева т.е. ок.80% от БВП. След всеки кредитен бум има задържане на растежа на кредитите. Това е съвсем нормално.
Днес взимаш 10 000 лева кредит и докато не изплатиш поне 8 000 само плащаш. След това можеш да вземеш още малко и т.н. Абсолютно равномерното харчене през всеки един месец и всяка една година е невъзможно, както за отделния човек така и за икономиката като цяло. Целият стремеж за преодоляване на кризи с държавно харчене е безсмислица. Както след лятото идва есен и зима /криза/, така и след икономически бум идва застой и рецесия. За зимата /кризата/ се подготвяме от лятото. Със запаси, спестявания и т.н
цитирай
4. underthesun - Виж, моята теза е че измамите и не...
31.03.2011 09:39
Виж, моята теза е че измамите и нечистите практики в България са доста плоски и наивни на фона на тези, които наблюдаваме на чуждите борси. В случая Енрон бяха хванати в измама самата компания, едно от най-уважаваните рейтингови агенции и 5 от най-големите инвестиционни банки в САЩ, като глобите достигнаха над 2 млрд. щ.д.. Смешна глоба на фона на източването на пенсионния фонд на компанията, а пък една година преди ареста на Мадоф имаше статия в WSJ, която въхваляваше уменията му и ролята му в обществото. Примера ти за Мостстрой е много добър, защото аз самия писах за тези задължения които се виждаха в отчета на компанията година още преди това. Това направи и мисля, че Цвети Цачев от Елана, просто никой не чете отчети очевидно. Все пак говорим за сума от над 300 млн. лв. с консервативен профил на инвестиране, което означава че не може във всяка компания да се инвестира, че трябва да отговаря на определени изисквания и условия. Но консервативния профил се определя не от региона, а от самите инструменти и после от допълнителни изисквания на които трябва да отговаря дадена емисия. Не съм убеден че България е с по-рисков профил от Северна Африка, която беше преди година таргет номер едно на фондове и инвеститори, заради младото си поколение. Да, ама същото младо поколение предизвика и бунтовете там. Но изместваме темата. Къде, какво и как ще се инвестира е работа на мениджъра, които евентуално ще управлява средствата. Аз не се опитвам да изземвам тази роля. И аз апелирам, това да е сериозна институция с опит и име. Но за мене е пълен популизъм да забраниш инвестиране в български активи, за пред избирателите,а в същото време да можеш да насочваш средства към останалия свят. Просто няма логика, да се плашиш от мястото, където единствено реално можеш да имаш що годе някакъв контрол, а в същото време да можеш да инвестираш в гръцки активи например, да не използвам и по-фрапантни примери. Чиста проба безмислен популизъм.
цитирай
5. momchil - "И аз апелирам, това да е се...
31.03.2011 16:44
"И аз апелирам, това да е сериозна институция с опит и име"
Така както го казваш вече съм съгласен. Само бих допълнил неподдаваща се на политически натиск.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: underthesun
Категория: Бизнес
Прочетен: 354741
Постинги: 150
Коментари: 70
Гласове: 252
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол