Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2011 13:10 - Чуждото нещастие, родно щастие
Автор: underthesun Категория: Бизнес   
Прочетен: 1466 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Гърция, която де факто фалира преди повече от година най-накрая разбра, че страната набира скорост по бездната на нови кредити с непосилни лихви.  За да докаже на финансовия свят, че тя е страна, която спазва правилата и принципите на всяка пазарна икономика, тя е принудена да проведе непопулярни мерки, като отреже разходите в публичния си сектор и проведе мащабна приватизационна програма.

Проблема не е в самата държава и нейната икономика, а в населението и неговите очаквания. Странно, но в 21 в. очакванията на гражданите и са определено нереалистични на фона на реалното им състояние в смесица от странен национализъм и комунистически нотки. С две думи вижданията им относно какво трябва да се случи и какво е моментното им състояние намеква за тежък  делириум с мазохистични елементи.

Гърция е в дълбока рецесия – миналата година икономиката й се сви с 4,5%, а през 2011 г. спадът се очаква да възлезе на 3%. Доходността по 10-годишните гръцки държавни ценни книжа се повиши до рекордно високо ниво. В резултат на това тя вече е около 16 на сто. При двугодишните гръцки ДЦК доходността е тях вече е  25%, десетгодишните облигации до 16%. Това вече не са нормални нива за кредитиране, а ситуацията напомня на затънал в заеми безработен, които обикаля лихварите един по един, с надеждата да получи още пари.

Гърция трябва да убеди финансовите пазари, че е готова да се справи с таци ситуация, но ще минат доста години докато инвеститорите забравят принципите на гръцкото счетоводство. Страната трябва да реже разходите и да спре до убеждава гражданите че години има 20 месеца и поради тази причини те ще получат и толкова месечни заплати, както и да стартира мащабна приватизационна програма. Странно е, че в държава която от толкова години работи в условията на пазарна икономика, да има повече държавно участие в стопанството си, от България например.

Тези дни гръцкото правителство обяви, че е назначило нови съветници за приватизацията на редица държавни компании, сред които е са дружеството за спортни залагания Opap, националната лотария и организацията по конни състезания Odie, предаде Франс прес.

Opap, в която държавата държи 35 процента, е една от най-големите компании в страната. През 2010 година дружеството отчете нетна печалба от 575,8 милиона евро - спад с 3 на сто спрямо 2009 година.

За приватизацията на гръцките автомагистрали правителството е избрало Ernst&Young, Rothshild & Sons и Barclays Bank PLC, а за компанията Elvo - Societe Generale и Geniki Finance.

Десетина гръцки банки, оглавявани от BNG са ангажирани за процедурите по държавните недвижими имоти. Гърция започна да назначава съветници по приватизацията в страната в края на март за раздържавяването на международното летище в Атина, старото летище на столицата в Хеленикон и жп компанията Осе Ose.

Принудена от кредиторите си - Международния валутен фонд и ЕС да увеличили приходите си, Гърция неотдавна реши до 2015 година да приватизира обекти за 50 милиарда евро, а от тях 15 милиарда евро се очакват до 2013 година, припомня Франс прес.

В интерес на истината, това е първата положителна новина от Балканите в последните години, която има сили да попадне на инвеститорската карта. Основният проблем на българската икономика, е липсата на чужди инвестиции. Независимо от стабилното финансово състояние, ниските данъци и добро поведение на страната по време на кризата, ние все още не представляваме интерес за никого. За това разбира се има и ред обективни причини. Малък пазар, застаряващо население, липсата на реформи в пенсионният сектор, бягството от отговорност на правителството относно увеличението на пенсионната възраст, премахване на придобивките на определени група професии, които са синдикално представени, масово залагане на солидарният, а не на капиталовият принцип и в здравеопазването, наличието на съмнения за картелиране на апетитни отрасли и нереформирана съдебна власт са част от негативите на държавата.

Въпреки изброените недостатъци, ние имаме и преимущества като икономика, като основното е ниската задлъжнялост на България, и то особено в момент когато тази тема е особено чувствителна.

Хубавото, е че попадайки на инвеститорската карта, Гърция ще привлече интерес към региона. И то в момент, когато в България също се извършва приватизационна програма. Продажбата на Булгартабак, енергийните дружества и Българска Фондова Борса, са нещо което всички се надяваме да бъде причината за повишаване на чуждестранните инвестиции, от които силно се нуждаем. Дали ще настъпи момент, в който Гърция освен да тежи на региона, ще може да бъде катализатор на положителни икономически процеси. Най-вероятно да. Интерес към дружествата сложени на тезгяха за продажба ще има. От нас се изисква единствено да не правим глупости преди избори, и да осигурим добри условия за продажба на изброените по-горе дружества.

В природата нищо не се губи, често пъти нещастието на едни, носят късмет на други. Дано най-накрая един път и ние да сме от правилната страна на бариерата

www.borsite.net



Гласувай:
4



1. karambol5 - Дано ...аз съм оптимист
20.05.2011 13:26
Дано ...аз съм оптимист
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: underthesun
Категория: Бизнес
Прочетен: 354400
Постинги: 150
Коментари: 70
Гласове: 252
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол