Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2011 11:54 - „Септември ще бъде май…“
Автор: underthesun Категория: Бизнес   
Прочетен: 1966 Коментари: 0 Гласове:
2



В последните години по форуми, специализирани издания, кръгли маси и интернет медии се разгаряше спора относно силата на кризата в България, и дали е оправдан огромният спад на Софикс, продиктуван от силното изтегляне на чуждестранни капитали и изпадането на родната икономика в състояние на нокдаун. Често пъти бяхме вкарвани от международни икономисти в една група с Гърция, Румъния, Украйна, Литва, а друг път в групата на PIGS. Понякога поради наличието на валутен борд страната ни се озоваваше в едни общи модели, които не се опитваха да вникнат в спецификата на българските проблеми.  Те пък се появяваха там, където никой не очакваше.

Особено тежки обвинения и диагнози бяха поставяни във вторият етап на финансовата буря, след първоначалното отричане на проблеми. В тази фаза не кеша, а страхът бе господар. Той сковава всяка инвестиционна дейност, подкопава всеки анализ сменяйки розовите ни очила с черни. Колкото са ни били верни прогнозите в навечерието на Големия балон, толкова са били и верни след спукването. Бяха забравени финансовата ни стабилност, ниските данъци и нивото на дълг в икономиката ни. Не само че бяха забравени, но и прекалено дълго време бяха и подценявани. Инвестирането в български активи се превърна в срамно упражнение, а хуленето на борсата ни извисяваше до висините борсови експерти, които сякаш след това придобиваха ореол и почетното звание „гуру“…

Всяко чудо за три дни, казват старите хора…

 В петък „Мудис“ покачи оценката за България от Ваа3 на Ваа2 със стабилна перспектива. Това е повишение е резултат на продължаващата фискална дисциплина, подобрената институционална устойчивост, както и на относителната гъвкавост на финансовата система в  условията на световна криза. Страната ни стана единствената държава с повишен рейтинг в ЕС, откакто бушува икономическата буря по света.

Според Георги Ангелов от „Отворено общество“ тази оценка вече ни разграничава от проблемните страни в региона, като България има вече един от най-високият рейтинг на Балканите.

Симеон Дянков коментира че“ износът през първата половина на годината се увеличи с над 52%, добре се развива и селското стопанство, както и инфраструктурата, остава да подобрим вътрешното потребление в страната“

Очакванията на „Мудис“ е да се запазят много ниските нива на държавният дълг. Те ще доведат до последващо съкращаване на бюджетният дефицит под 3% тази година и до близък до балансиран бюджет за следващата. Отчетен и увеличения институционален капацитет, резултат от решителните усилия за увеличаване на усвояването на средствата от ЕС и за реформата в съдебната система. Оценени са усилията на правителството да въведе нови фискални правила, също и строги процедури за контрол върху разходите. Изтъква се силният капацитет на БНБ да поддържа валутният борд.

Оказа се че тези дни България получи и приза „втори по ръст на новите промишлени стоки в Европа“ Според данни на Евростат, страната ни отчита повишение на месечна база от 14,1% и 42,9 на годишна. Единствено Естония  е пред нас (която докато ние раздавахме пари на Батко и Братко се зае със сериозни реформи и сега бере плодовете им).

Това, което се случва в по света в резултат на кризата в САЩ, Гърция или Азия, не зависи от нас. Ние можем да бъдем само мълчаливи наблюдатели. Но изцяло в наши ръце са поддържането на финансовата стабилност и ниските данъци. От нас зависи дали ще се правят реформи в сектора на здравеопазването, кога и с колко ще се повиши пенсионната възраст, какво се случва в БДЖ, има ли наличие на картел в определени сектори на икономиката ни. Когато решим тези въпроси, те ще получат своята оценка в повишаването на инвестиционната ни оценка от рейтинговите агенции, а като следствие на по-високо доверие ще видим и увеличението на ПЧИ в страната.

Вече е почти сигурно, че които чака борсов крах в България с надеждата за евтини покупки по дъното, ще трябва да почака до следващата криза. Черният сценарии за двуцифрен Софикс не се състоя. Очевидно е че страната ни преживя „зимата на нашето недоволство“. Сега остана да дочакаме и „пролетното ни събуждане“.

www.borsite.net





Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: underthesun
Категория: Бизнес
Прочетен: 356426
Постинги: 150
Коментари: 70
Гласове: 252
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол