Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2011 11:32 - На западният фронт нищо ново...
Автор: underthesun Категория: Бизнес   
Прочетен: 1913 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След  дългоочакваният август ситуацията на БФБ не само че не се подобри, но и вече изглежда и по-безнадеждна от пролетта.  На фона на събитията на международните пазари, родната ни борса показа че е ненадмината в силата на своето собствено безверие. Пазарните участници, просто сляпо копираха движенията на световните пазари, като често пъти индикаторите за продажба или покупка бяха цветовете на движение в САЩ, Европа или Азия.

Всичко това се случваше на фона на истерични коментари, паническа изненада от случващото се, политическа криза, и медийно крещене за сривове, и дори нова световна война.

 Основният проблем, ако изобщо може да бъде наречен така, е факта че няма изявен тренд в световната икономика. А при липсата му, оптимизма и песимизма вървят ръка за ръка. Нямам предвид наличието или липсата на изявена посока на индексите и борсовите движения, които според мен не кореспондират с реалното състояния на големите стопанства. Имаме Дау Джоунс, които се търгуваше под върховете, за разлика от щатската икономика, която не показва същата завидна форма. Нещо подобно се случваше на почти всички развити капиталови пазари. И всичко това поради простата причина, че парите с които данъкоплатците захраниха банковата система, не се използваха за кредитиране, каквато беше целта, а за търговия с финансови инструменти. В един момент разликата между състоянието и очакванията за развитие на световната икономика, не кореспондираха с очакванията на борсовите участници. Това налагаше други нива на борсовите индекси.

Политиците за пореден път, отказват да слушат инвестиционните участници, и изкараха отново конспиративната теория за война от страна на рейтингови агенции, инвестиционни банки и т.н. Те поведоха битка, която е изгубена предварително. Битка срещу ПАЗАРА. Страховете и опасенията на борсовите агенти, могат да бъдат разсеяни само от действия, а не от лозунги. Точно тук се състои положителната страна на всяка криза. Тя показва недъзите на всяка система и изисква тяхната корекция. Очевидно е, че капиталовите пазара не се съобразяват с изискванията на отделните държави в ЕС, и очакват да се случи една сериозна интеграция. Нещо, което в условията на нормален икономически растеж, надали щяхме да доживеем за да го видим. Настъпи момент, в които борсите казаха на политическата класа, че прави глупости и не заслужава повече доверие. Това се изрази и в движенията нагоре. Глупавите дебати относно американският дълг, и заплахите на крайните републиканци и демократи, бяха спусъка на зареденото с „народно недоволство“ оръжие.

Медийната империя прегърна чувството за паника и обреченост, когато хората търсят жадно информация и прогнози. Те веднага откликнаха на тази нужда, и заваляха заглавията, сривовете, конспирациите, и май вече нищо не им остана напишат освен вече за предизвестеният край на света. Странното е, че се опитват всяка ситуация да бъде представена като уникална, и без аналог по трагичност и страх в световната история. Има стара английска поговорка, която казва, че няма нови неща, а само добре позабравени стари.

Намираме се в следкризисен период, които обикновено е дълъг, като положителните новини се редуват с отрицателните. Възстановяването все още е слабо и това прави прогнозите и реалните оценки изключително чувствителни.  За разлика от 2008, сега въпроса които плаши широката публика, са дълговете на правителствата, които набъбнаха след спасителните програми. А някой да е очаквал нещо друго, след мощното спасяване на институции, банки, фондове и цели държави!? Едва ли има човек, които да не го е калкулирал в инвестиционните си планове..Проблема е в липсата на адекватни мерки от страна на политиците, които си мислят че поне четири години ще са недосегаеми. Капиталовите пазари имат само един начин да изразят своята воля, и тя се състои в посоката и цвета на борсовите индекси. Оценката им от изминалият месец не е за скоростта на възстановяване на икономиката или за сегашното и състояние. Тя е за грешките, популизма, криворазбраният национализъм, и опитите за теснопартийнното оцеляване на политическата класа, която се опитва да ръководи процеса по възстановяване.

www.borsite.net





Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: underthesun
Категория: Бизнес
Прочетен: 354693
Постинги: 150
Коментари: 70
Гласове: 252
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол