Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2012 13:52 - Да прегърнем страховете си..
Автор: underthesun Категория: Бизнес   
Прочетен: 1387 Коментари: 0 Гласове:
2



Всички сме напрегнали сетивата си и оглеждайки се страхливо, очакваме рецесията. Някои прогнозират край на изградената политическа система и промяната и с коренно различен строй. Използват се думи като катастрофа и възмездие. Но очевидно нещо се промени с настъпването на новата година и то не е само в съзнанието на любителите на календара на маите.  Бавно в нагласите на инвеститорите се промъква усещането за прегръщане на прекалено силният ни страх, последвано от хладнокръвното оглеждане на обстановката и приемане на реалността.

През изминалия месец се случиха няколко събития, които допускат възможността за не толкова негативно развитие на събитията, колкото ние очакваме.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че икономиката на еврозоната дава известни признаци на стабилизиране, въпреки че дълговата криза все още крие рискове за възстановяването.

„Според някои наскоро публикувани показатели наблюдаваме колебливи признаци на стабилизиране на икономическата активност на ниско ниво“, заяви Драги.

"Икономическата перспектива е помрачена от несигурността и значителните рискове“, каза той на пресконференция във Франкфурт след заседанието на ЕЦБ.

Очевидно в изказването на Марио Драги се прозират нотки на оптимизъм, като всички си питат на какво ли се дължи това!? Кое и какво точно се промени по време на празниците!?

На 21.12.2011г. ЕЦБ отпусна 489,2 млрд. евро под формата на 3-годишни кредити на 523 банки от региона при лихва от 1% годишно. Целта беше тези средства да бъдат вкарани в европейската икономика чрез банковите институции и по този начин да се помогне за стабилизиране на бизнеса и увеличаване потреблението. Не можем да кажем все още, че тази мярка работи, поради поредните рекорди на паркирани еднодневни депозити в ЕЦБ, но очевидно е че риска относно ликвидността на банковата система е понижен. А след таков наливане на ликвидност, няма как тези средства да не бележат нови върхове…

Големият страх на Европа, Италия очевидно е на път да докаже, че няма нищо общо с Гърция. Бързото сформиране на служебно правителство на Марио Монти и стартиране на реформи, вече дава плодове. Меркел от своя страна заяви: "Смятам, че бързината и мащабът на тези мерки ще заздравят Италия, ще подобрят икономическите й перспективи и ние наблюдаваме с дълбоко уважение колко бързо те бяха извършени." Тази вербална покдкрепа на пестеливият немски лидер подейства успокояващо на итнеститорите и Италия успя да набере 12 млрд. евро от 12-месечни съкровищни бонове, като доходността по облигациите падна повече от 2 пъти – до 2,735% годишно при 5,952% при предишния аукциона на книжа с аналогичен матуритет през декември.

В Испания правителството на Рахой също показва готовност и решителност за тежки реформи и това се отразява на финансирането на държавата. Испания набра 9,98 млрд. евро от няколко емисии средносрочни държавни облигации, като първоначалната цел бе двойно по-ниска, а средната доходност падна под 4% годишно - около 1 процентен пункт по-ниско от тази при предходните аукциони на ценни книжа с аналогичен срок на погасяване. Презаписването бе над 3,7 пъти спрямо първоначално обявената стойност на емисията от 5 млрд. евро.

Ирландия, за разлика от Гърция и Португалия, която също получи финансова помощ от международните кредитори, май не се нуждае от втори пакет помощи. Те са постигнали съществен икономически прогрес, съобщи прессекретарят на ЕК Амадеус Алтафаж Тардио на пресконференция в Брюксел, цитиран от РИА Новости.

Данните които излизат за големите икономики в Европа показват, че може би някои от тях ще се разминат с очакванията, за големи спадове на БВП, като вероятността е или да изпаднат в лека рецедия, или темповете на растеж на икономиките им да са около нулата. Очакванията за силен спад очевидно за сега не се материализират, и това оказа влияние върху световните индекси. Инвеститорите все още остават в изчаквателни позиции.

Ситуацията, в която се намират пазарите остава изключително сложна.  Несигурността ще властва тази година, поради факта че се изисква време за преценка дали възможните рискове, които затормозеното ни съзнание виждаше навсякъде, ще се сбъднат или просто сме преекспонирали нашите страхове, прогнози и очаквания. След като дори малките предупреждения от системата ни накараха да калкулираме всички възможни катастрофи, очевидно настана време да се огледаме и да преценим хладнокръвно, какво може и какво не може да се случи. Изпаднахме в ситуация, при която всяко “неслучване” на тези сценарии ни дава повод за надежда. След натрупването на безпрецедентно количество песимизъм, всяка новина за подобно “несбъдване” води до промяна в нагласата и поява на корекции, от които пазара има нужда за да се огледа, да поеме глъдка въздух и да вземе инвестиционно решение. Когато подобни настроения се задържат, корекцията се превръща в нов тренд. Това са възможностти, които колкото и слабо вероятни да ни се виждат в момента, все пак съществуват.

Годината ще е сложна, несигурна и волативна. Това го знаем. Това, което не знаем обаче, винаги ни плаши. Страхът от непознатото е заложен в човешкото ни съзнание. След като калкулирахме всичките си притеснение, остана ли нещо непознато!? Нещо, което пропускаме в негативните ни сценарии!?

 http://www.borsite.net




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: underthesun
Категория: Бизнес
Прочетен: 354684
Постинги: 150
Коментари: 70
Гласове: 252
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол