Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 14:46 - Шестдесет и пет години стигат!
Автор: underthesun Категория: Политика   
Прочетен: 3075 Коментари: 6 Гласове:
73



След 20 г. преход, България, като че ли седи на същото място откъдето започнаха промените с много надежди. През този период на време, някои неща не само че се промениха, а приеха своето криминално оправдание и извратено усещане за нормалност. Нашите политици идваха с единственото намерение да натрупат така желаното богатство, като веднага след това се обличаха в мантията на невинност, елитарност и любов към народа. Съмнителни герой с още по-съмнително поведение започнаха да се занимават с байганьовска благотворителност, като запазваха политическата си осанка, демонстрирайки наглост от висок калибър. Стигнахме доттам, че не само не виждаме края на прехода, но и изпитваме и горчивото чувство за обречен идиотизъм. Живеем в среда, където нашите лидери отчаяно искат да се облагодетелстват за наша сметка, и в същото време изпитват срам от това..но този срам трае мъничко, много мъничко, и е създаден за лично ползване, като лечение за позадрямалата съвест.

Идиотските решение са непрекъснато сред нас. Започвайки от подаряването на панаира на мастит бизнесмен, и стигнем до проекта Бургас-Александрополис, които нито един референдум не можеше до скоро да спре. Тези два примера са две капки в световният океан от решения в ущърб на държавата. Защо напук на времето в което живеем, ние се държим, като меко казано идиотска държава. Президента ни посещава лудите купони на наши олигарси и го счита за нормално. Един от зам.кметовете на Пловдив, се жени в ролс-ройс и прави голямо парти в хотела на Г. Гергов. Герой на медиите са чалга певици, чиито изказвания будат съжаление. Обществото дава своята оценка на базата на колите, които караш, и охраната, която имаш. Да си ДДС бизнесмен и мечтана професия от подрастващите. С две думи обществото ни се мутренизира по един безумно маргинален начин.

Всичко това е следствие на събития определили съдбата на България след 9 септември. Ще бъда по-точен, понеже не искам да обобщаваме нещата. Липсата на елит или по-скоро елиминирането му води до всички тези гнили процеси в нашето общество. Тази прослойка, освен че трябва да води народа си, дава и модела за етично поведение, с което останалите членове се равняват. Това към този момент липсва в нашето общество. По време на Възраждането, много млади българи завършват в Европа престижни университети, като този процес се засилва след Освобождението на страната от османско владичество. В периода на 30те години вече има цели фамилии, които поставят основата на българската наука, банково дело, архитектура и др. Като в следствие на това, самата среда вече е готова за наченки на т.нар. “гражданско общество”. Но най-важната роля на този кръг от хора, е процеса на приемствеността. Обучение, традиции, нрави...всичко това се предава от поколение на поколение, в едно честно съревнование, от което печели само народа.

Втората причина, която води до резултатите, на които сме свидетели днес е липсата на качествено образование, съобразено с изискванията на днешният свят. Ние до ден днешен не сме дали оценка на събитията след 44г., за пример Унгария окачестви престъпленията на комунизма на един пиедестал с холокостта. Докато не оценим беспристрастно собствената си история ние не можем да продължим напред. Не и докато като народ, не разберем къде се намираме, камо ли наистина да знаем къде искаме да стигнем. Не доброто застъпване на чужди езици и технологично обучение ще започнат да ни отдалечават още повече от развитите страни. Сектора се нуждае от спешно реформа и всеки, които се захване да я прави, трябва да бъде подкрепен, най-малкото поради това, че отрасъла е структуроопределящ, а и не трябва да се подценява огромната му роля за едно работещо гражданско общество.

И третата причина е отношението на едно общество, към частната собственост. Тук можем да разглеждаме нещата в социалният им аспект, и в юридическият, като втория е следствие на първият. 45 години ни бяхме убеждавани в една от най-големите глупости на света за равенството между хората във всякакъв аспект, като бяхме единствено равно безправни. Опитите за общо унифициране на способносттите на индивида, доведе до обезличаване на самото общество и унищожаване на естественият му стремеж към самоусъвършенстване. Всяко натрупване на богатство на базата на лични качества се наказваше и не се допускаше от социалистическата система. Следователно успелите хора са по подразбиране престъпници (те са забогатели на базата на престъпления, а не на действия и умения) и поради тази причина те трябва да бъдат наказани. Андрешко се превърна в национален герой, които воюва срещу държавата, а отказвайки да плаща данъци българина изразява отношение към общата собственост. Законите в България са пряко отражение на всичко това. Те не изразяват уважение към личното, и съэтветно не го и защитават. Елементарен е примера в САЩ, при които ако ви спре патрулиращ полицай, той няма право да иска да му отворите багажника без заповед за обиск. Той просто е длъжен да уважава правото ви на частна собственост и като представител на държавата трябва да го защитава. Примери от нашата действителност в полза на обратното, колкото искаш. Притеснителното е, че те са един от един по-фрапиращи. Човек без ресурси е трудно за защити правото си на собственост, а това е непростимо.

Силната държава се оценява по своите икономически и политически показатели. В икономическо отношение, основният принцип е правото на собственост и неговата защита. В политиката - наличието на елит и приемственост, както и силното образование, са основата на едно демократично и силно общество. Не ме притеснява, че не виждам нито едно от посочените условия, страхувам се че няма да ги видя!





Гласувай:
73



1. semtomovi - Българинът е бил много алчен... за съжаление
14.06.2010 14:53
В Швеция 75% са държавна собственост - типа икономика е от смесен социалистически-капиталистически тип, като по-високите доходи се облагат с по-високи данъци. Данъците са данък по данъка, говори се, че на 100 крони 80 отиват данък. А това всеобщо приватизиране в България я разруши и я докара до тоя хал.
цитирай
2. анонимен - Каква е алтернативата?
28.06.2010 22:48
Имайки предвид всички посочени от вашата статия обстоятелства, бихте ли описали един подробен и логически издържан модел за излизане от тази ситуация. Не ме разбирайте погрешно, харесва ми подробния анализ на родната действителност, но се чудя как хора като вас виждат изхода, защото все някаква алтернатива би трябвало да съществува. Въпросът е дали българинът е готов за нея?!
цитирай
3. underthesun - Инвестиции в образование, смяна на ...
29.06.2010 09:37
Инвестиции в образование, смяна на поколението и за съжаление малко късмет. Времето, което е отнело да направим тези крачки назад ще изисква и време да се върнем напред. Надявам се, че модерните технологии, които спомагат за развитието на модерно гражданско общество, ще съкратят този период.
цитирай
4. анонимен - ...
29.06.2010 14:41
Чии национален модел на вас най-много ви допада?
За съжаление всички знаем, че тези промени са свързани с политиката на една държава. От както ни отнесе вълната на кризата се наблюдава едно солидно пропукване и в капиталистическият модел на управление... Струва ми се че изглежда прекалено сложно, дори утре някой да налее достатъчна сума в българското обраование това няма да промени почти нищо - хората трудно се променят, още повече когато модела за подражание са мутри и чалга изпълнители! Но въпреки всичко винаги съм се питала какво трябва да се случи, от къде трябва да се тръгне, как да обедим хората, че промяната е крайно наложителна?
цитирай
5. underthesun - Далеч съм от мисълта, да си мисля че ...
30.06.2010 09:48
Далеч съм от мисълта, да си мисля че знам точният отговор. На мен лично ми допада най-много държавите от англосаксонски тип с либертариански модел на икономиката, като най-близко до този модел се доближава САЩ. Не подценявам и европейският тип държава, особено структурата на скандинавските страни. Но въпроса опира и народопсихологията, социалните отношение и и семейството. Не мисля, че България може да изкопира гореизброеното. знаете че южните държави имат по особен тип на управление :)..може би някакъв наш индивидуален проект, който се доближава до това, което се случва в нормалният свят..в крайна сметка обществото ни е готово и изисква от политиците ни точно такъв тип държава, каквато имаме в момента, за съжаление..
цитирай
6. анонимен - we4en prehod за обратната селекция през последните 65 годихи
30.06.2010 13:56
@2 анонимен

Може би, единствения шанс за излизане от прехода и оцеляване на българскят етнос в държавата България е КРИЗАТА. Кризата, която може да доведе до жесток глад. И разбира се силен натиск от вън.

Иначе агонията ще продължава... След 30 - 40 г. в БГ...не ми се мисли.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: underthesun
Категория: Бизнес
Прочетен: 354690
Постинги: 150
Коментари: 70
Гласове: 252
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол