Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2011 13:27 - Mea culpa...Вината е моя
Автор: underthesun Категория: Бизнес   
Прочетен: 1131 Коментари: 0 Гласове:
2



Знаете ли, че сме в топ 3 по високи лихви на кредитите!? Естествено, че го знаете.. Сигурен съм, че сте си мислили, че сме номер едно даже. Понякога даже се чудя, как банковата система вкарва толкова пари  за реклама на кредитните си продукти, при наличието на тази цена на паричният ресурс. Определено, това са пари хвърлени на вятъра. Повечето сме наясно с причините за скъпите ни банкови услуги, електричество, горива, селско стопански продукти, парно, газ…И те са , че не можем да все още да създадем нормална пазарна среда. Извинението ни е, че за толкова кратко време не можем да догоним развитите държави, които в последните двеста години се борят с корупцията и с ракови образувания като картели, монополи и т.н.

Любопитно, е каква е причината за скъпите лихви според „банкерското съсловие“ (използвам кавички не за да обидя хилядите служещи в системата, а за да изразя отношения към политико-счетоводителският профил на мениджърите в сегмента)!? Според тях, тайната се корени в скъп ресурс, големи разходи и риск..

Съгласен съм само, че ресурса в наши дни е скъп, особено когато е толкова необходим на банките майки, при наличието на проблеми в тях. Тези, които следят икономическият живот в последните няколко години знаят, че те имаха проблеми, а някои продължават да ги имат. Причините са най- различни: някой от тях са дружали с Мадоф и дружбата им е излязла скъпо, друго приятелче от компанията се оказва Кадафи, нещо което в днешно време носи само пасив, трети пък са гръцки, екс ирландски. И всичките са харесвали много Източна Европа, но при избухването на кризата, срива на пазара на имотите им изиграва лоша шега. Проблемите им са на базата на поемане на прекомерен риск, които веднага се разхвърля на клиентите им по света. Къде повече, къде по-малко. Така че, сме съгласни че политиката на банките е довела до скъпият ресурс.., които би трябвало да бъде споделен. Поне местните мениджъри, трябва да се опитват устояват подобна политика. За съжаления, тя влиза в противоречие със самият собственик и е пряко обвързана с бонусите и потупванията по рамото, които той получава. А те са толкова любими то тези ширини.

Инфлацията и риск, са две плашещи явления, които са довели до тази висока цена, според родните финансови гурута..Въпроса е кога обаче!? Преди три години в началото на кризата, когато CDS бяха до небесата, а инфлацията ни беше нулева (да не кажа че имаше и дефлация), или сега когато въпросните застраховки по дълга ни се доближават до тези на Германия, а инфлацията е висока с очаквания да спадне поради липса на парични стимули в световната икономика!? Не става ясно..Само кашата в обясненията на обърканите ни банкови корифей става по-голяма.

Истината се крие в последната r; причина – големи разходи. Директор с космически заплати от порядъка на 200 000 лв. на месец, тайни и явни бонуси, неоправдани  „модернистични“ офиси на всяка крачка, раздавани кредити под маса и над маса. Опитът за прикриване на тези дефекти с вдигането на лихви, доведе до катастрофални последици. Почти 20% лоши кредити в системата. А ние получаваме все едни и същи хора, които се опитват да мажат и да шикалкавят глупости по медиите и да се подиграват с интелигентността на потребителя.

Когато един мениджър е неразбран от аудиторията, от пазара..когато той не може да им продаде посланието си или  неговите доводи за определени решения, той се обръща навътре в себе си и търси причините за провала изцяло в него. Когато не си успял да се ориентираш, да прогнозираш и да заложиш буфери, които да оберат едно евентуално поскъпване на ресурса, което ще доведе до още спад в печалбата ти, да не говорим и за загуба, не е особено умно да излизаш по медиите да сочиш с пръст Гърция, Кризата, Япония, Кадафи и т.н. Дълбоко се съмнявам, някое от изброените явления, лица и държави, да е карало банковата ни система да налива пари в строителен балон, при една далеч от нормите пазарна среда. А беше балон на фона на ниската цена на наема, заема, депозита, високи нива на собственост на жилища в населението или покупателната му способност..Вината винаги е в нас…Разходите, риск, инфлация, скъп ресурс – това са извинения. А те за като задника, всеки си го има..

www.borsite.net





Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: underthesun
Категория: Бизнес
Прочетен: 354730
Постинги: 150
Коментари: 70
Гласове: 252
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол